zondag 23 oktober 2016

Creatief met samenstellingen

Sinds de uitzending op Ketnet waarin de nieuwe YouTube-hit "PAPP" werd getoond, zit deze oorwurm in veel (kinder)oren! En zoals het hoort bij een goede YouTube-hit, worden we ook overspoeld met parodieën!

Deze inspireerde mij meteen als instap voor een les Nederlands over samenstelling, maar eventueel ook als muzische afronding van een les over dit onderwerp:



En die oorwurm... da's héél graag gedaan! ;-)


zondag 12 juni 2016

Uitvoering gedichtenpad bovenbouw met het 4de leerjaar

Zo, de laatste 'verplichting' van mijn muzofolio-blog: mijn ervaringen met het gedichtenpad voor de bovenbouw (zie bericht van 3 mei) delen met jullie allemaal! :-)

Wat heb ik zeker geleerd:

  • zorg voor meer dan voldoende tijd, want als de LLN enthousiast zijn is een strakke planning niet haalbaar én ook niet echt 'muzisch' :-/
  • laat de LLN zelf zo min mogelijk materiaal meenemen, want voor je het weet hangen er pennenzakken in de boom en/of basketbalring!
  • wees flexibel genoeg om je volgorde aan te passen als er andere activiteiten bezig zijn op de locaties die je voorzien hebt ;-)

In totaal heb ik twee pogingen nodig gehad voor ik het (grootste deel van het) gedichtenpad heb kunnen uitproberen. De tijd die ik kreeg was redelijk beperkt. Ik mocht tijdens een vervanging in een vierde leerjaar in Don Bosco Hoboken gedurende 1,5 lesuur het gedichtenpad uitproberen. Die eerste poging is geen succes geworden, aangezien we met 15' vertraging aan de slag konden (crisissituatie bij één van de leerlingen) én tijdens de speeltijd de leerlingen mee gingen spelen zonder toestemming te vragen i.p.v. bij de les te blijven.

Mijn tweede poging was eind diezelfde week, toen ik mocht vervangen in het andere vierde! Daar kreeg ik de volle namiddag de tijd en wisten de leerlingen op voorhand dat er géén speeltijd zou zijn. En ook al heb ik niet alle locaties kunnen bezoeken, toch was het een superfijne ervaring, zowel voor mij als voor de leerlingen.

In totaal zijn er 8 van de 10 gedichten -mét bijbehorende opdracht- de revue gepasseerd. En hieronder vertel ik het relaas van mijn ervaringen! Oh ja, ik zal ze opnieuw in de volgorde van het 'officiële' gedichtenpad zetten, ook al heb ik mij heel flexibel moeten opstellen omwille van andere schoolactiviteiten en heb ik de volgorde niet kunnen aanhouden.

Locatie 1 - voor de inkom van de school
gedicht: "Marc groet 's morgens de dingen" van Paul van Ostayen

Het beschouwen van het gedicht met de kinderen was heel leuk. Niemand kende het gedicht, en iedereen had er zijn eigen mening over. Ze waren (bijna) allemaal enthousiast toen ze zelf een gedicht mochten schrijven in dezelfde stijl! Ik moet zeggen dat ik verbaasd was over de resultaten. De locatie was ook perfect, lekker rustig, met voldoende plaats voor iedereen om te zitten en te schrijven.
Locatie 1
De originele gedichten hebben de kinderen mee gekregen om bij de vaste juf voor te lezen, maar ik heb wel kopietjes gemaakt en bewaard. :-)

Ik wil jullie alvast dit meesterwerk niet onthouden:

Aleks en Antoni groeten 's middag de dingen.
dag balletje in het halletje
dag autootje met het rode kleurtje
dag brievetje in het brievenbusje
dag kleedje met een leeuwtje
dag stoepje met zand
dag huisje met meisje


Locatie 2 - bij de bouwwerken in de inkom van de school
gedicht: "Huis 2" van Bart Moeyaert

Toevallig zijn ze in de school aan het verbouwen en hangt er al een hele tijd een verbouwingsplattegrond in de inkomhal van de school. Tijdens het beschouwen hadden de LLN snel door dat het om een verbouwd huis ging.
De opdracht om een plattegrond te tekenen van hun eigen huis was toch voor sommigen moeilijk. Ook al had ik ze gewezen op het plattegrond tegen de wand, toch hadden sommigen een vooraanzicht getekend. Dit maakte het 'verbouwen' lastig. Er was ook iets te weinig tijd om tot echt leuke resultaten te komen. Ik zou deze opdracht liever uitgebreider behandelen, bv. binnen een les WerO over bouwen en gebouwen!
Locatie 2

Locatie 3 - speelplaats kleuters
gedicht: "Er springen" van Armand van Assche

Dit was een heel moeilijke opdracht voor de LLN. Op de evaluatie stond ook bij enkelen vermeld dat ze deze opdracht het minst leuk vonden.
Locatie 5
Het was heel vreemd voor hen om zelf een geluid te bedenken dat origineler was dan gewoon gefluit. Tegen dat iedereen eindelijk een geluid gevonden had, was het speeltijd van de kleuters, en was er geen mogelijkheid meer om nog samen te componeren. 
De volgende keer zou ik hier meer tijd willen steken in het aanzetten tot creëren!

Locatie 5 - WC's op de grote speelplaats
gedicht: "Het ergste is als ik..." van Ted van Lieshout
Het gedicht werd op heel veel gelach onthaald! Er konden jammer genoeg maar enkele LLN de situatie spelen, wat voor een aantal onder hen teleurstellend was. Al bij al een leuke opdracht!

Locatie 6 - picknicktafels grote speelplaats
gedicht: "Speelkwartier" van Nicky Janssen, groep 7 BS De Driemaster, Alkmaar

Locatie 6
Als voorbereiding op deze opdracht hadden ze tussen de middag een stuk van het heerlijk hoorspel "De Nachtegaal" van Het Geluidshuis kunnen beluisteren. Toch was het concept 'hoorspel' heel moeilijk. Er werd teveel gewerkt met gebaren en mimiek en te weinig met tekst en geluiden. Aangezien de anderen met hun rug naar de 'spelers' toe zaten, was het voor hen héél moeilijk te volgen en daardoor was het moeilijk om de rust te bewaren. Eén groepje had het concept wel goed door en heeft een fantastisch staaltje hoorspel opgevoerd! Chapeau! :-D

Locatie 7 - fietsenstalling
gedicht: "De ochtend is nog grauw van mist en kou" van Ted van Lieshout

Locatie 7
Het was voor de leerlingen niet gemakkelijk om de rijmstructuur te ontdekken. Dit kan wel liggen in het feit dat ze ook bij de lessen taal vaak moeilijkheden hebben en het voor hen niet evident is om de klanken te herkennen.

Toen ik dan het boek met de beeldsonnetten toonde, werd het wel duidelijker! De titel van het boek "Rond vierkant vierkant rond" hielp hen om het 'ritme' te onthouden. Eens ze de logica door hadden, was het prachtig om hen creatief te zien nadenken over de symbolen die ze zelf zouden gebruiken. Ik had het liefst van al een heel uitgebreid beeldsonnet willen (laten) creëren, maar daar was niet voldoende tijd voor. Het inspireerde mij wel om hier een volledige les aan te besteden!



Locatie 8 - poort speelplaats
gedicht: "Tegelliedje" van Willem Wilmink
Het toeval wil dat diezelfde dag een van de leerlingen van die klas op deze manier over de tegels in de traphal liep. Dat was dan ook meteen een herkenningspunt tijdens het beschouwen van het gedicht! Het gedicht zelf werd goed onthaald en de opdracht was niet meteen duidelijk, maar eens het doel verduidelijkt werd, gingen ze allemaal vlijtig aan de slag! Er zijn een paar hele leuke dansmoves uitgedacht, en zelfs heel goed genoteerd, zodat de anderen het ook vlotjes konden nadoen a.h.v. de uitleg op papier!

Dit was met stip de leukste opdracht voor de LLN, maar wel zeer tijdrovend.

Locatie 8

Locatie 9 - vuilniscontainers
gedicht: "Assepoetster" van Raf Missorten

Locatie 9
Er werd heerlijk gelachen om deze moderne versie van het oude sprookje. De LLN wisten ook snel hoe een sprookje is opgebouwd en vonden het heerlijk om hiermee aan de slag te gaan. Verbazingwekkend hoe inventief sommigen waren bij het aanvullen van de zinnen. De opdracht werd zo positief onthaald dat ik ze nog in andere klassen als tussendoortje heb uitgevoerd, steeds met heel veel enthousiasme van de LLN. Een blijvertje dus! :-)

Jammer dat ik niet de kans had om de hele gedichtenwandeling met een hele klas uit te voeren, maar ik denk dat  gedichten op een korte tijd toch niet optimaal zijn. De wandeling zou langer kunnen duren, als ze ook met andere dingen kan afgewisseld worden, of er een grotere afstand tussen de opdracht-locaties ligt. 

In elk geval heb ik toch wel veel geleerd van deze ervaring én veel inspiratie opgedaan om verder met gedichten te werken in de lessen MuzO!

Evaluatietechniek: Edelstenen uit de schatkist (eigen idee)

Ik had mezelf een speelgoedschatkist aangeschaft voor de evaluatietechniek 'Vuilbak, koffer, schatkist' en daar behoorden -jammer genoeg namaak- edelstenen bij. Dus waarom daar ook niets mee doen? ;-)

Doel: 

evalueren van beleving, proces en/of resultaat, al naargelang gestelde vragen

Doelgroep: 

vanaf de 1e graad 

Werkwijze:

De leerlingen kiezen om beurt een edelsteen uit de schatkist als antwoord op een evaluatievraag. Mogelijke vragen zijn:
  • Hoe voelde je je tijdens de opdracht?
  • Wat vond je van de samenwerking?
  • Wat vond je van de opdracht?
  • Wat vind je van je eigen werk?
  • Hoe voel je je nu, na de opdracht?
  • Wat vond je van de samenwerking?
  • Hoe voelde je je bij het bekijken van de werkjes van anderen?
Ze leggen uit waarom ze die kleur en/of vorm hebben gekozen. Aangezien dit te abstract is voor leerlingen van de 1e graad, kan er daar een kleurcode voor de gevoelens afgesproken worden!

Materiaal:

schatkist met edelstenen

zaterdag 11 juni 2016

Evaluatietechniek: Landschappen

Omdat ik nog iets leuks zocht om de achterkant van mijn evaluatiespel mee te decoreren, dacht ik aan een andere evaluatietechniek: het gebruik van foto's om te evalueren. Ik heb uiteindelijk voor foto's van landschappen gekozen (misschien omdat ik zelf ook graag natuurlandschappen fotografeer).

doel:
beleving en/of proces evalueren

doelgroep:
vanaf 2e graad (omdat het vrij abstract is)

werkwijze:
De leerlingen krijgen na de les/activiteit een bord te zien met allerlei landschapsfoto's. De leerlingen verwoorden hun muzische proces of welbevinden aan de hand van een landschap.

materiaal:
allerlei uiteenlopende landschapsfoto's

Natuurlijk kunnen de foto's ook op het bord getoond/gehangen worden, als losse afbeeldingen (best gelamineerd) of in een waaier gestoken worden.


Evaluatietechniek: Spelbord evaluatie (eigen idee)

Zoals ik in een van de vorige berichten reeds zei, was het de bedoeling om zelf twee evaluatietechnieken te bedenken in het thema "spelen". De dobbelstenen had ik al, maar natuurlijk kan ook een echt "spel" niet ontbreken.
Vandaar kwam ik op het idee om een spelbord te ontwikkelen met gekleurde vakjes en bijbehorende vragenkaarten!

doelbeleving, proces en resultaat evalueren

doelgroepvanaf 2e graad

werkwijze:
  • De leerlingen gooien om beurten met de dobbelsteen. 
  • Ze verzetten de pion het aantal vakjes dat de dobbelsteen aangeeft.
  • Ze nemen het bovenste vragenkaartje van de kleur waar ze op terecht komen:
    • oranje -> proces
    • groen -> welbevinden
    • blauw -> resultaat
  • De leerling leest de vraag luidop voor en geeft er een antwoord op, dan is de volgende aan de beurt.
  • Aangezien het spelbord 'oneindig' is, kan je blijven doorgaan tot iedereen aan de beurt is geweest.

materiaal:
spelbord, 1 pion, vragenkaartjes, dobbelsteen

Variant: je kan ook de leerlingen in groepjes onderling laten evalueren. Je verziet dan bovenstaand materiaal per groepje! Dit is handig bij grote klassen of bij groepswerk.

De vragen van de kaartjes vind je hier!

Muzofolio, muzo-map of muzen-box

Ik vind het persoonlijk heel belangrijk dat al het (muzisch) werk van de leerlingen bewaard blijft. Dit kan in een muzo-map of muzen-box die ze ook mee naar huis krijgen. 

Net zoals wij in de opleiding hebben gedaan, vind ik het nog belangrijker dat elke leerling zijn muzische groei kan bijhouden gedurende de lagere school. Hiervoor zou ik -als de collega's er ook achter staan natuurlijk- een muzofolio opstarten die gedurende de hele lagere school mee overgaat naar de volgende klas. Hier kunnen foto's en bewijsmateriaal verzameld worden, de evaluatiebladen mee in gestoken worden en de leerlingen nog eigen ideeën of bedenkingen aan toevoegen.
Ook de leerkracht werkt mee door reacties te geven op het werk en op de reflecties van de leerling. Op die manier vormt het portfolio een overzicht van jarenlang muzische vorming en evolutie.
 
Voorbeeld Lutgard Blondeel
In 'Zeppelin' staat het duidelijk beschreven : 'Een portfolio is een doelgerichte verzameling van werk van een leerling, waarin inspanningen, vooruitgang en verwezenlijkingen aangetoond worden ...  De portfolio omvat duidelijke bewijzen van zowel de reflectie van de leerling over diens eigen prestaties als de bemerkingen van de leerkracht op het werk en op de reflectie van de leerling. '
 
Voorbeeld Kelsey Van Den Driessche
Het is meteen een kans om met foto's het beeldend werk in 3 dimensies te 'bewaren', want in een gezin met een aantal kinderen is het niet altijd gemakkelijk om al die werkjes bij te houden. Een foto laat toch een herinnering na van een beeldend werk.

De jongste leerlingen kunnen nog niet schrijven in het portfolio, maar er wel een impressie in tekenen.  De leerkracht kan een korte zin of enkele woorden noteren die van belang zijn.

Voorbeeld Krizia De Meester

Ik heb nog geen voorbeeld van een muzofolio of muzo-map uitgewerkt (behalve die van mezelf gedurende de opleiding dan) omdat ik het belangrijk vind dat de leerlingen zelf hun stempel erop mogen drukken. Wat ik wel leuk vind is dat er aan de voorkant plaats is om iets in de kijken te zetten waar ze echt trots op zijn en dat er met een kaft en losse bladeren gewerkt wordt, zodat er gemakkelijk dingen bijgestoken of verstoken kunnen worden!

Voorbeeld van Liesann Van Mol
Bronnen:
Muzofolio Lutgard Blondeel - http://muzofoliolutgardeblondeel.blogspot.be/p/evaluatiekoffer.html
Muzofolio Liesann Van Mol - http://muzofolioliesannvanmol.blogspot.be/p/evaluatiekoffer.html
Muzofolio Kelsey Van Den Driessche - http://muzokelseyvandendriessche.blogspot.be/2013/12/muzisch-evalueren-doe-je-zo-10.html
Muzofolio Krizia De Meester - http://muzokriziademeester.blogspot.be/p/evaluatiekoffer.html

Evaluatietechniek: De 40 buiten van Donald Duck (eigen idee)

Bij het uitwerken van een gevoelens-waaier wou ik -vooral voor de 1e graad- met afbeeldingen werken i.p.v. met woorden. Zo is het voor hen ook bruikbaar nog vóór ze vlot (moeilijke woorden) kunnen lezen!

Tijdens het zoeken stootte ik op deze fantastische afbeelding met de "40 buien van Donald Duck". Ik heb de afbeeldingen afzonderlijk uitgeknipt en op stoken papier gekleefd en geplastificeerd. Daarna heb ik ze aan een ring bevestigd die gemakkelijk open en dicht kan, zodat er voor het eerste leerjaar minder buien ter beschikking zijn.

Doel: 

belevingsevaluatie / procesevaluatie

Doelgroep: 

vanaf de 1e graad 

Werkwijze:

De leerlingen kiezen om beurt uit de waaier wat hun gevoel/bui was gedurende de les (of na de les).

Materiaal:

Waaier met de 40 verschillende buien van Donald Duck. 



PS: je kan natuurlijk ook de afbeelding op A3-formaat afdrukken en lamineren zodat ze daarop kunnen aanwijzen!

Evaluatietechniek: emoticons

Een heel gemakkelijke en fijne manier van doorlopende evaluatie -niet alleen tijdens de lessen MuzO, maar ook gedurende de rest van de schooldag- is het gebruik maken van een 'welbevinden-barometer'. Zelf heb ik deze techniek nog niet uitgewerkt, maar dit zijn alvast enkele manieren die ik op internet heb gevonden en wil uitproberen als ik een eigen klas heb. 

klassikale barometer met wasspelden 
(hier met duimen, kan ook met emoticon)


klassikale barometer met blikken en stokjes


individuele barometer met wasspeld


De leerlingen kunnen op geregelde tijdstippen gedurende de les/dag hun wasspeld of stokje verplaatsen, zodat je als leerkracht meteen ziet als het minder god gaat met iemand. Zo kan je korter op de bal spelen!

Natuurlijk kan je dit ook gebruiken als eindevaluatie van een activiteit of les, waarbij je dan op het einde van de activiteit alle leerlingen een stokje of wasspeld geeft en ze deze bij de juiste emoticon plaatsen!

PS: Je kan dit natuurlijk ook op andere manieren uitwerken: magneetbord, velcro, ...


Evaluatietechniek: Zelfevaluatie

Doel: belevingsevaluatie (bij uitbreiding ook productevaluatie)


Doelgroep: vanaf de 2e graad 


Werkwijze:

De leerlingen krijgen allemaal een vragenblad en vullen dit voor zichzelf in. Dit wordt bewaard in hun muzofolio of kan ook bij het rapport worden gevoegd.

Materiaal:

zelfevaluatieformulier (je kan dit hier downloaden)

PS: op internet zijn er nog leuke voorbeelden te vinden:




Evaluatietechniek: smile!? (eigen idee)

Tijdens het surfen op het internet -eigenlijk op Pinterest- kwam ik onderstaande foto tegen:



Ik vond dit meteen een leuk idee om te evalueren i.p.v. de 'standaard' smiley! Ik ben dan ook verder gaan zoeken naar 'monstermonden' die ik kon afdrukken en/of overtekenen (ik beschik jammer genoeg niet over mega-teken-talent) zodat ik dit kon toevoegen aan mijn evaluatiekoffer.

Dit is het resultaat:



Ik ben er trots op! Nu nog een klasje vinden om het te testen :-)


Doel: belevingsevaluatie 


Doelgroep: vanaf de 1e graad 


Werkwijze:

De leerlingen kiezen elk een monstermond die uitdrukt hoe ze zich voelden tijdens de les of wat ze er van vinden. Ze houden die voor hun gezicht. Er kan eventueel een foto gemaakt worden om in hun muzofolio te steken.

Materiaal:

Monstermonden op stokjes, eventueel digitale camera.

Evaluatietechniek: Duim(en)

Doel: 

belevingsevaluatie

Doelgroep: 

vanaf de 1e graad  

Werkwijze:

De leerlingen geven met hun duim(en) aan hoe leuk ze de les vonden!

Materiaal: /


Reflectie:

Ik heb deze evaluatietechniek uitgetest tijdens mijn stage in het eerste leerjaar. 

Voordelen: een snelle en leuke manier van evalueren, ook voor de kinderen. Voor mij was het meteen duidelijk wat de lln ervan vonden.



Nadelen: er is geen blijvend 'bewijs'

PS: de foto is niet gemaakt tijdens de échte muzische evaluatie want toen had ik geen camera bij. De juf heeft nadien speciaal voor mij nog een foto gemaakt met de klas :-)

Mijn muzische reis op Odisee

Ik ben mijn hele leven lang al graag creatief bezig geweest op allerlei vlakken (muziekschool, knutselen, bloemschikken, dansen, juwelen maken, schilderen, handwerk, verkleedspelletjes, …). Dit was vooral iets ‘van mezelf’ en veranderde door de jaren heen en verminderde naargelang mijn leven drukker werd.

Het gebrek aan creativiteit in mijn (professionele) leven was één van de grote redenen waarom ik beslist heb om de opleiding Bachelor Lager Onderwijs te volgen. Ik hoopte in al mijn lessen mijn creativiteit te kunnen aanwenden en de leerlingen mee te nemen in dit enthousiasme.

In het eerste semester van de opleiding heb ik in de verschillende practica meer ideeën en inzichten gekregen in hoe ik zelf muzisch aan de slag kan gaan in de klas. Kinderen zijn nog creatief en opener naar het muzische toe dan volwassenen. Als er dan niet alleen geëvalueerd wordt op de resultaten maar ook het welbevinden en het proces 
vooropstaan, gaan de leerlingen ook meer durven experimenteren en zichzelf kunnen vernieuwen.

Na het eerste semester ben ik vol goede moed aan het tweede semester begonnen. Dit was in academiejaar 2013-2014, toen er nog niet gewerkt werd met het boek “Zeppelin” van Koen Crul.


Echte oogopeners waren de twee muzische workshops die ik in 2014 gevolgd heb. De workshop improvisatie zorgde voor heel veel inspiratie en deed me beseffen dat iedereen kan improviseren, ook al denk je vooraf van niet. Deze workshop heeft er voor gezorgd dat ik minder opzie tegen drama-lessen.
De tweede workshop was een algemene muzische workshop rond het boek ‘Zeppelin’, dat toen nog niet tot onze leerstof behoorde. Ik was echter meteen fan van het boek omdat het een heel duidelijk en handig overzicht geeft van de mogelijkheden binnen muzische opvoeding. Dankzij de voorbeeldlessen die we tijdens de workshop hebben uitgevoerd, werd me duidelijk dat het muzische echt overal te vinden is! Ik ben dan ook meteen op zoek gegaan naar dit boek. Deze workshop zorgde er ook voor dat ik beter kon uitleggen waarom mijn lessen MuzO al dan niet ‘muzisch’ waren.

Wegens omstandigheden heb ik in AJ 2013-2014 geen examen kunnen afleggen voor MuzO 2. Vanaf dat moment werd het muzische groeipad dat ik zou volgen, gekenmerkt door wegenwerken en omleidingen.


Tijdens AJ 2014-2015 zou ik zowel MuzO 3 (1ste semester) als MuzO 2 en 4 (2de semester) volgen. Ik ben dan ook vol goede moed begonnen aan de leerstof en de practica voor MuzO 3. Groot was mijn verbazing dat het hele curriculum gewijzigd was en Zeppelin nu ook voor ons als didactische handleiding werd gebruikt! Aangezien ik er daarvoor nog niet mee gewerkt had op school, was het even aanpassen toen er in de practica niet meer over de ‘aspecten van beeld’ maar over de ‘bouwstenen’ werd gesproken. Gelukkig herkende ik dat uit mijn workshop en ben ik me er met plezier verder in gaan verdiepen. 

Ik was dan ook zeer gemotiveerd om het examen af te leggen maar wederom gooiden persoonlijke omstandigheden roet in het eten. Ik heb toen ook beslist om MuzO 3 en 4 verder door te schuiven naar het volgende AJ. MuzO 2 wou ik wel nog afwerken.

Aan het begin  van het semester moesten we ook drie actiepunten formuleren die ons zouden gaan bewegen tot muzische groei.
Dit waren mijn drie actiepunten:
  • Grenzen verleggen in plaats van me te beperken tot wat ik al ken/kan.
  • Mij verdiepen in de domeinen waarbij ik me nog onzeker voel (drama en bewegingsexpressie).
  • Focussen hoe ik op een gestructureerde manier mijn ideeën kan overbrengen op de leerlingen.

Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk practica opnieuw te volgen maar om gezondheidsredenen is dat niet gelukt. Door de ziekenhuisopname en zware revalidatie van mijn zoon was er voor mij ook geen ruimte om de taken en het mondeling examen te voltooien.

Gelukkig kreeg ik dit academiejaar de kans om het hele MuzO-curriculum in één keer te voltooien, dat wil zeggen: MuzO 2 + 3 + 4 + MMS 5. Het was heel even zoeken wat de beste aanpak hiervoor was. Ik heb dan ook beslist om de logica van Zeppelin te volgen en rekening te houden met de muzische cirkel.

Gezien ik tijdens AJ 2014-2015 de leerstof van MuzO 2 én MuzO 3 had doorgenomen, was het gemakkelijker om die logica te blijven behouden in alle taken en muzische lessen (zowel tijdens stage als vervangingen). Gelukkig is MuzO één van mijn favoriete vakken, zowel om te geven als te krijgen zodat het eigenlijk wel klopte om alles meteen te integreren.

Mijn muzische groei is niet zonder hindernissen verlopen. Toch voel ik zelf dat ik een grote vooruitgang heb gemaakt. Vóór deze opleiding was ik creatief maar niet 100% muzisch. Na het doorlopen van dit curriculum heb ik het gevoel dat alles op zijn plaats valt. Ik ben nog niet in elk deeldomein even zelfzeker of getalenteerd, maar dit zal zeker groeien naarmate ik meer ervaringen opdoe. Ik heb in elk geval geleerd om risico’s te durven nemen en andere wegen te bewandelen dan het gekende pad. Daardoor is mijn visie veel ruimer en ben ik zelf veel ‘rijker’ geworden. Ik kijk er naar uit om zelf een klas te hebben die ik kan meenemen op een muzische reis.



vrijdag 10 juni 2016

Mondriaan's Boogie Woogie

Op zoek naar nog wat extra inspiratie voor een taak van MuzO waarbij we voorbeelden binnen een bepaald domein moeten zoeken waarbij we lesideeën kunnen geven binnen (minstens) twee andere domeinen, dacht ik plots aan het schilderij "Broadway Boogie Woogie" van Piet Mondriaan waarbij hij zich heeft laten inspireren door de muziek van die tijd om tot zijn kunstwerk te komen.

Later is hij ook nog aan een opvolger begonnen, maar dat heeft hij jammer genoeg niet kunnen voltooien: "Victory Boogie Woogie"

Mijn eerste idee was om binnen muziek een klanklandschap te creëren bij zijn andere werken óf binnen beeld een ander schilderij te laten maken op andere muziek. Toen ik echter wat verder zocht op internet kwam ik nog leuke ideetjes tegen, zowel binnen drama, media als ICT! Over een grote variatie in mogelijkheden gesproken!

Een heel leuk idee is een stop motion film maken met papieren stroken en vierhoeken dat uiteindelijk een 'schilderij vormt'. Een tof voorbeeld kan je vinden op YouTube:



Ook leuk is het gebruik van 3D animatie. Ik zal alleen goed moeten zoeken naar een webtool of programma om dit te maken! Alle tips zijn welkom ;-)



Ik vond ook een filmpje waarbij het schilderij dient als basis voor een spannende film. Dit kan in een les drama uitgewerkt worden waarbij het decor bestaat uit zwarte lijnen en geschilderde kartonnen dozen, waartussen de kinderen hun eigen verhaal verzinnen.


Eigenlijk is er zoveel te verzinnen rond kunstwerken. Jammer dat er vaak niet verder wordt nagedacht dan het voor-de-hand-liggende! Gelukkig ben ik mij ondertussen meer dan bewust van deze valkuil ;-) Daarom probeer ik dit zo veel mogelijk te ontwijken!

Misschien hebben jullie nu ook de smaak te pakken? :-D



donderdag 9 juni 2016

Ik breng een verhaal (druktechnieken)

Domein:
Beeld (geïntegreerd met lessen WerO)

Onderwerp:
Ik breng een verhaal: drukken van een krant

Techniek:
Druktechnieken:
  • Stempelen
  • Rubberdruk
  • Deegroldruk
  • Sjabloneren
  • Kartondruk

Bouwste(e)n(en)
compositie

Algemeen doel:
De leerlingen creëren per groepje hun eigen krant!

Lesverloop:
Sfeerschepping:
De projectweek waarbinnen deze les valt is 'Ik breng een verhaal'. Er wordt in de lessen godsdienst gewerkt rond 'lichaamstaal', binnen drama rond 'emoties' en in andere lessen wordt er vaak gewerkt met een boek als instap of sfeerschepping. Zo worden er verschillende manieren bekeken waarop met een boodschap kan overbrengen.

Beschouwen:
De LK toont verschillende materialen om mee te stempelen: eerst de gekende materialen zoals vingerstempels, letterstempels, stempelstiften, daarna de andere dingen zoals  vorken, schroeven, wattenstaafjes. De leerlingen benoemen dit en zeggen wat je er normaal mee doet.

LK legt uit dat je met de juiste verf met alles kan stempelen zoals met de gewone stempels. Dat gaan de LLN dan ook zelf  ondervinden!
  • De LLN krijgen elk 2 blaadjes.
  • Ze mogen 4 verschillende voorwerpen/dingen uitzoeken (uit de aangeboden selectie) waar ze mee gaan stempelen.
  • Om kleurvermenging te vermijden (niet leuk voor de volgende) gebruiken de LLN per voorwerp slechts 1 kleur.
  • Op beide blaadjes worden dezelfde ‘stempels’ gebruikt.
  • Verder zijn ze vrij om te experimenteren!

De gemaakte kunstwerken worden bekeken en wat blijkt: meestal zijn beide werken – gemaakt met dezelfde voorwerpen en kleuren – niet hetzelfde.


De bedoeling van deze stap was -behalve het experimenteren met stempelen met niet-gebruikelijke voorwerpen- de link te leggen naar de les over de evolutie van de boekdrukkunst binnen WerO én het belang van een drukplaat. Tijdens de uitwerking in het eerste leerjaar waren er echter twee leerlingen waarbij de werkjes identiek waren op beide vellen. Dit was in eerste instantie niet de bedoeling, maar aan de andere kant was het handig omdat ze konden getuigen dat het een heel tijdrovende bezigheid is om met 'losse voorwerpen' toch een identiek resultaat te krijgen.

Aanzetten tot creëren / Exploreren & experimenteren:
De LK vraagt de LLN om mee rond de demotafel te komen staan. Op de tafel liggen benodigdheden klaar voor verschillende druktechnieken.
De LK demonstreert -met assistentie van enkele LLN- enkele technieken (rubberdruk, deegroldruk, sjabloneren en kartondruk) zodat de LLN voor- en nadelen van de technieken kunnen zien en achteraf kunnen kiezen waar ze zelf mee aan de slag willen gaan.



Creëren:
  • Op voorhand werden groepjes ingedeeld van telkens: een drukker, een eindredacteur en 2 of 3 redacteurs. (dit was reeds ingedeeld n.a.v. de les WerO over 'hoe wordt een krant gemaakt')
  • Samen beslissen ze hoe hun krant er moet komen uit te zien.
  • Samen beslissen ze welke techniek er gebruikt zal worden voor hun krant.
  • De redacteurs bepalen de inhoud.
  • De eindredacteur zorgt er voor dat er geen fouten in staan.
  • De drukker zorgt er voor dat de drukplaat/deegrol/stempels/… in orde zijn.
  • De LLN maken van hun krant 5 dezelfde exemplaren!

Toonmoment & evaluatie:


 De einderedacteurs stellen hun krant voor aan de rest van de klas. Ze beantwoorden bij de voorstelling volgende vragen:
  • wat staat er in je krant?
  • welke techniek heb je gebruikt?
  • waarom heb je voor deze techniek gekozen?
  • wat was leuk/gemakkelijk/moeilijk aan het maken van de krant?
  • hoe werkte de groep samen?

Daarna wordt beslist welke groep de beste krant heeft gebaseerd op:
  • de mate waarin er  5 (zo goed als) identieke exemplaren zijn gemaakt (resultaat)
  • de mate waarin de techniek correct is gebruikt (proces)
  • de samenwerking binnen de groep (proces)
De winnende 'redactie' kreeg een wisselbeker! :-)





dinsdag 7 juni 2016

Evaluatietechniek: Dobbelstenen (eigen idee)

Het thema waarin we dit jaar zelf evaluatietechnieken moesten/mochten bedenken was 'spelen'. En wat is er meer gelinkt aan 'spelen' en 'spelletjes' dan een dobbelsteen? 

Een techniek die je vaak terugziet is de gewone dobbelsteen waarbij elk aantal ogen gelinkt is aan een bepaalde vraag. Ik wou eens iets anders, en heb zelf dobbelstenen gemaakt!

De blauwe dobbelsteen gaat over de beleving van de opdracht. Op iedere kant staat een icoon en een gevoel. De vraag die bij deze dobbelsteen hoort is "Wat vond ik ...?"

  • moeilijk
  • lastig / niet leuk
  • leuk
  • grappig
  • gemakkelijk
  • favoriet

De groene dobbelsteen gaat over het proces. Hier komt ook de koffer - vuilbak - schatkist mee in voor, samen met drie andere afbeeldingen. De bijbehorende vragen zijn:

  • Waar stelde ik mezelf vragen bij? (vraagteken)
  • Wat wil ik zo snel mogelijk vergeten? (vuilbak)
  • Hoe wil ik hiermee verder? (pijlen)
  • Wat heb ik goed gedaan? (check mark)
  • Wat wil ik onthouden/meenemen in de toekomst? (koffer)
  • Wat zal ik koesteren? (hart)


De oranje dobbelsteen gaat over de resultaten, zowel van de anderen als van zichzelf. De kanten bevatten icoontje met volgende betekenissen:

  • groen - duim omhoog = dit vind ik goed aan mijn/ons werk
  • oranje - duim half = dit vind ik wel oké aan mijn/ons werk, maar zou beter kunnen
  • rood - duim naar beneden = hierover ben ik minder tevreden
  • "first prize" = dit vind ik het beste werk (van de anderen), omdat...
  • "100 % original" : dit vind ik het meest originele resultaat, omdat...
  • twee hoofdjes = dit resultaat lijkt het meest op dat van mij/ons óf deze twee resultaten lijken het meest op elkaar.


doel:
beleving, proces en/of resultaat evalueren

doelgroep:
belevingsevaluatie en resultaatevaluatie:  vanaf 1e leerjaar (mits grondige begeleiding)
procesevaluatie: vanaf 2e graad

werkwijze:
naargelang wat je wil evalueren gooien de leerlingen om beurt één, twee of drie dobbelstenen en beantwoorden de bijbehorende vraag.

materiaal:
dobbelstenen

Zin om deze dobbelstenen na te maken? De afbeeldingen vind je hier!