zondag 12 juni 2016

Uitvoering gedichtenpad bovenbouw met het 4de leerjaar

Zo, de laatste 'verplichting' van mijn muzofolio-blog: mijn ervaringen met het gedichtenpad voor de bovenbouw (zie bericht van 3 mei) delen met jullie allemaal! :-)

Wat heb ik zeker geleerd:

  • zorg voor meer dan voldoende tijd, want als de LLN enthousiast zijn is een strakke planning niet haalbaar én ook niet echt 'muzisch' :-/
  • laat de LLN zelf zo min mogelijk materiaal meenemen, want voor je het weet hangen er pennenzakken in de boom en/of basketbalring!
  • wees flexibel genoeg om je volgorde aan te passen als er andere activiteiten bezig zijn op de locaties die je voorzien hebt ;-)

In totaal heb ik twee pogingen nodig gehad voor ik het (grootste deel van het) gedichtenpad heb kunnen uitproberen. De tijd die ik kreeg was redelijk beperkt. Ik mocht tijdens een vervanging in een vierde leerjaar in Don Bosco Hoboken gedurende 1,5 lesuur het gedichtenpad uitproberen. Die eerste poging is geen succes geworden, aangezien we met 15' vertraging aan de slag konden (crisissituatie bij één van de leerlingen) én tijdens de speeltijd de leerlingen mee gingen spelen zonder toestemming te vragen i.p.v. bij de les te blijven.

Mijn tweede poging was eind diezelfde week, toen ik mocht vervangen in het andere vierde! Daar kreeg ik de volle namiddag de tijd en wisten de leerlingen op voorhand dat er géén speeltijd zou zijn. En ook al heb ik niet alle locaties kunnen bezoeken, toch was het een superfijne ervaring, zowel voor mij als voor de leerlingen.

In totaal zijn er 8 van de 10 gedichten -mét bijbehorende opdracht- de revue gepasseerd. En hieronder vertel ik het relaas van mijn ervaringen! Oh ja, ik zal ze opnieuw in de volgorde van het 'officiële' gedichtenpad zetten, ook al heb ik mij heel flexibel moeten opstellen omwille van andere schoolactiviteiten en heb ik de volgorde niet kunnen aanhouden.

Locatie 1 - voor de inkom van de school
gedicht: "Marc groet 's morgens de dingen" van Paul van Ostayen

Het beschouwen van het gedicht met de kinderen was heel leuk. Niemand kende het gedicht, en iedereen had er zijn eigen mening over. Ze waren (bijna) allemaal enthousiast toen ze zelf een gedicht mochten schrijven in dezelfde stijl! Ik moet zeggen dat ik verbaasd was over de resultaten. De locatie was ook perfect, lekker rustig, met voldoende plaats voor iedereen om te zitten en te schrijven.
Locatie 1
De originele gedichten hebben de kinderen mee gekregen om bij de vaste juf voor te lezen, maar ik heb wel kopietjes gemaakt en bewaard. :-)

Ik wil jullie alvast dit meesterwerk niet onthouden:

Aleks en Antoni groeten 's middag de dingen.
dag balletje in het halletje
dag autootje met het rode kleurtje
dag brievetje in het brievenbusje
dag kleedje met een leeuwtje
dag stoepje met zand
dag huisje met meisje


Locatie 2 - bij de bouwwerken in de inkom van de school
gedicht: "Huis 2" van Bart Moeyaert

Toevallig zijn ze in de school aan het verbouwen en hangt er al een hele tijd een verbouwingsplattegrond in de inkomhal van de school. Tijdens het beschouwen hadden de LLN snel door dat het om een verbouwd huis ging.
De opdracht om een plattegrond te tekenen van hun eigen huis was toch voor sommigen moeilijk. Ook al had ik ze gewezen op het plattegrond tegen de wand, toch hadden sommigen een vooraanzicht getekend. Dit maakte het 'verbouwen' lastig. Er was ook iets te weinig tijd om tot echt leuke resultaten te komen. Ik zou deze opdracht liever uitgebreider behandelen, bv. binnen een les WerO over bouwen en gebouwen!
Locatie 2

Locatie 3 - speelplaats kleuters
gedicht: "Er springen" van Armand van Assche

Dit was een heel moeilijke opdracht voor de LLN. Op de evaluatie stond ook bij enkelen vermeld dat ze deze opdracht het minst leuk vonden.
Locatie 5
Het was heel vreemd voor hen om zelf een geluid te bedenken dat origineler was dan gewoon gefluit. Tegen dat iedereen eindelijk een geluid gevonden had, was het speeltijd van de kleuters, en was er geen mogelijkheid meer om nog samen te componeren. 
De volgende keer zou ik hier meer tijd willen steken in het aanzetten tot creëren!

Locatie 5 - WC's op de grote speelplaats
gedicht: "Het ergste is als ik..." van Ted van Lieshout
Het gedicht werd op heel veel gelach onthaald! Er konden jammer genoeg maar enkele LLN de situatie spelen, wat voor een aantal onder hen teleurstellend was. Al bij al een leuke opdracht!

Locatie 6 - picknicktafels grote speelplaats
gedicht: "Speelkwartier" van Nicky Janssen, groep 7 BS De Driemaster, Alkmaar

Locatie 6
Als voorbereiding op deze opdracht hadden ze tussen de middag een stuk van het heerlijk hoorspel "De Nachtegaal" van Het Geluidshuis kunnen beluisteren. Toch was het concept 'hoorspel' heel moeilijk. Er werd teveel gewerkt met gebaren en mimiek en te weinig met tekst en geluiden. Aangezien de anderen met hun rug naar de 'spelers' toe zaten, was het voor hen héél moeilijk te volgen en daardoor was het moeilijk om de rust te bewaren. Eén groepje had het concept wel goed door en heeft een fantastisch staaltje hoorspel opgevoerd! Chapeau! :-D

Locatie 7 - fietsenstalling
gedicht: "De ochtend is nog grauw van mist en kou" van Ted van Lieshout

Locatie 7
Het was voor de leerlingen niet gemakkelijk om de rijmstructuur te ontdekken. Dit kan wel liggen in het feit dat ze ook bij de lessen taal vaak moeilijkheden hebben en het voor hen niet evident is om de klanken te herkennen.

Toen ik dan het boek met de beeldsonnetten toonde, werd het wel duidelijker! De titel van het boek "Rond vierkant vierkant rond" hielp hen om het 'ritme' te onthouden. Eens ze de logica door hadden, was het prachtig om hen creatief te zien nadenken over de symbolen die ze zelf zouden gebruiken. Ik had het liefst van al een heel uitgebreid beeldsonnet willen (laten) creëren, maar daar was niet voldoende tijd voor. Het inspireerde mij wel om hier een volledige les aan te besteden!



Locatie 8 - poort speelplaats
gedicht: "Tegelliedje" van Willem Wilmink
Het toeval wil dat diezelfde dag een van de leerlingen van die klas op deze manier over de tegels in de traphal liep. Dat was dan ook meteen een herkenningspunt tijdens het beschouwen van het gedicht! Het gedicht zelf werd goed onthaald en de opdracht was niet meteen duidelijk, maar eens het doel verduidelijkt werd, gingen ze allemaal vlijtig aan de slag! Er zijn een paar hele leuke dansmoves uitgedacht, en zelfs heel goed genoteerd, zodat de anderen het ook vlotjes konden nadoen a.h.v. de uitleg op papier!

Dit was met stip de leukste opdracht voor de LLN, maar wel zeer tijdrovend.

Locatie 8

Locatie 9 - vuilniscontainers
gedicht: "Assepoetster" van Raf Missorten

Locatie 9
Er werd heerlijk gelachen om deze moderne versie van het oude sprookje. De LLN wisten ook snel hoe een sprookje is opgebouwd en vonden het heerlijk om hiermee aan de slag te gaan. Verbazingwekkend hoe inventief sommigen waren bij het aanvullen van de zinnen. De opdracht werd zo positief onthaald dat ik ze nog in andere klassen als tussendoortje heb uitgevoerd, steeds met heel veel enthousiasme van de LLN. Een blijvertje dus! :-)

Jammer dat ik niet de kans had om de hele gedichtenwandeling met een hele klas uit te voeren, maar ik denk dat  gedichten op een korte tijd toch niet optimaal zijn. De wandeling zou langer kunnen duren, als ze ook met andere dingen kan afgewisseld worden, of er een grotere afstand tussen de opdracht-locaties ligt. 

In elk geval heb ik toch wel veel geleerd van deze ervaring én veel inspiratie opgedaan om verder met gedichten te werken in de lessen MuzO!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten