zaterdag 11 juni 2016

Muzofolio, muzo-map of muzen-box

Ik vind het persoonlijk heel belangrijk dat al het (muzisch) werk van de leerlingen bewaard blijft. Dit kan in een muzo-map of muzen-box die ze ook mee naar huis krijgen. 

Net zoals wij in de opleiding hebben gedaan, vind ik het nog belangrijker dat elke leerling zijn muzische groei kan bijhouden gedurende de lagere school. Hiervoor zou ik -als de collega's er ook achter staan natuurlijk- een muzofolio opstarten die gedurende de hele lagere school mee overgaat naar de volgende klas. Hier kunnen foto's en bewijsmateriaal verzameld worden, de evaluatiebladen mee in gestoken worden en de leerlingen nog eigen ideeën of bedenkingen aan toevoegen.
Ook de leerkracht werkt mee door reacties te geven op het werk en op de reflecties van de leerling. Op die manier vormt het portfolio een overzicht van jarenlang muzische vorming en evolutie.
 
Voorbeeld Lutgard Blondeel
In 'Zeppelin' staat het duidelijk beschreven : 'Een portfolio is een doelgerichte verzameling van werk van een leerling, waarin inspanningen, vooruitgang en verwezenlijkingen aangetoond worden ...  De portfolio omvat duidelijke bewijzen van zowel de reflectie van de leerling over diens eigen prestaties als de bemerkingen van de leerkracht op het werk en op de reflectie van de leerling. '
 
Voorbeeld Kelsey Van Den Driessche
Het is meteen een kans om met foto's het beeldend werk in 3 dimensies te 'bewaren', want in een gezin met een aantal kinderen is het niet altijd gemakkelijk om al die werkjes bij te houden. Een foto laat toch een herinnering na van een beeldend werk.

De jongste leerlingen kunnen nog niet schrijven in het portfolio, maar er wel een impressie in tekenen.  De leerkracht kan een korte zin of enkele woorden noteren die van belang zijn.

Voorbeeld Krizia De Meester

Ik heb nog geen voorbeeld van een muzofolio of muzo-map uitgewerkt (behalve die van mezelf gedurende de opleiding dan) omdat ik het belangrijk vind dat de leerlingen zelf hun stempel erop mogen drukken. Wat ik wel leuk vind is dat er aan de voorkant plaats is om iets in de kijken te zetten waar ze echt trots op zijn en dat er met een kaft en losse bladeren gewerkt wordt, zodat er gemakkelijk dingen bijgestoken of verstoken kunnen worden!

Voorbeeld van Liesann Van Mol
Bronnen:
Muzofolio Lutgard Blondeel - http://muzofoliolutgardeblondeel.blogspot.be/p/evaluatiekoffer.html
Muzofolio Liesann Van Mol - http://muzofolioliesannvanmol.blogspot.be/p/evaluatiekoffer.html
Muzofolio Kelsey Van Den Driessche - http://muzokelseyvandendriessche.blogspot.be/2013/12/muzisch-evalueren-doe-je-zo-10.html
Muzofolio Krizia De Meester - http://muzokriziademeester.blogspot.be/p/evaluatiekoffer.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten